Smaczniej, zdrowiej i taniej! Czy wypiekanie pieczywa w domku się opłaci?

Posted on 11/12/2022 7:29am

Typowy Polak skonsumował w ubiegłym roku 52 kilogramy pieczywa. Tak przynajmniej wypływa z danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywieniowej. To aż o 26,3 kilograma mniej niż w 2014 roku! Z jakiego powodu jemy coraz mniej pieczywa? specjaliści doszukują się przeróżnych powodów – bo jest za drogi, poniektórzy twierdzą, że tuczy jak też na nieszczęście, obniża się jego jakość.


Uzbrojony w tą informację wpadłem na pomysł zachęcenia Was do wypiekania chleba domowych warunkach. Po pierwsze sprawdzę, czy pieczenia pieczywa w domku się opłaci?


kosze na odpady
Author: Daniel Lobo
Source: http://www.flickr.com


Wypiekanie pieczywa w domowych warunkach na pewno ma swoje walory. Zaufajcie mi, jak już zapach rozejdzie się po domu i spróbujecie kromki z chrupiącą skórą – inny bochenek nie będzie Wam aż tak smakować. Podzielę się z Wami moim sprawdzonym przepisem na chleb razowy - . Oczywiście zdołacie śmiało upiec pieczywo innego typu, jednak mi akurat ten typ w najwyższym stopniu smakuje. Przygotujcie robot do wypieku chleba. Dziś są one ogólnodostępne jak także części do wypiekaczy do chleba. Najpierw powinniśmy wykonać zakwas. W owym celu w słoiku albo misce mieszamy pół szklanki mąki żytniej razowej i 100 ml ciepłej wody. Wyjdzie nam gęstość śmietany. Naczynie zakrywamy, jednak niezbyt szczelnie, żeby powietrze dochodziło i odstawiamy w cieplutkie miejsce na 4 dni.

Czy masz ochotę może otrzymać link do strony praca w irlandii, gdzie czekają na Ciebie następne teksty? Myślimy, że przypadnie Ci do gustu ten serwis.

Codziennie dodajemy do zakwasu 3 łyżki mąki po czym mieszamy.




W ostatnim dniu fermentacji na zakwasie pojawiają się pęcherzyki powietrza – to sygnał, że jest skończony.


Nie martwmy się o części do automatu, w sklepach osiągalne są już nawet części do sterylizatorów butelek - przeczytaj dodatkowe informacje.

Tags: dom, części, domu, specjaliści