Jak w przeszłości wyglądało trzymanie żywności w niskich temperaturach, obecnie stosowane urządzenia chłodnicze

Posted on 14/05/2019 12:44pm

Już w dawnych latach ludzie umieli w pewnym zakresie wykorzystywać śnieg oraz lód do ochładzania różnych rzeczy. Trzymane w jaskiniach bryły śniegu lub logu pozwalały na to, aby przed długi okres czasu utrzymywać temperaturę na niskim poziomie. Innymi sposobami na magazynowanie lodu były dołki obłożone słomą, ten sposób z kolei preferowali mieszkańcy Rzymu.


egipt
Author: Egypt Excursions Online
Source: http://www.flickr.com
W dawnych czasach powstawać również zaczęły pierwsze wersje lodówek. To właśnie w Indiach i Egipcie zaczęto wykorzystywać porowate naczynia, w jakich efekt chłodzenia był otrzymywany przez odparowanie z nich wody. W 19 wieku chłodnictwo zaczęło się bardzo intensywnie rozwijać, także z tego powodu, że odkryto wpływ wyższej temperatury na rozwój mikroorganizmów i grzybów. (Ocieplenie poddasza) Chłodzące urządzenia wykorzystywać też zaczęto do utrwalania i konwersowania żywności. Obecnie wykorzystuje się do tego szereg rozmaitych urządzeń, wśród jakich niektóre potrafią utrzymywać temperaturę nawet do minus dwieście siedemdziesięciu stopni.izolacje z pianki


klimatyzacja
Author: Dick Thomas Johnson
Source: http://www.flickr.com
Po chłodnicze urządzenia chętnie sięgają najróżniejsze gałęzie przemysłu. Jednym z największych ich odbiorców takiego urządzeń stał się przemysł (zobacz w jaki sposób działa automatyczna identyfikacja) spożywczy, ponieważ dzięki ich zastosowaniu da się przechowywać dowolną żywność przez pożądany okres czasu. W praktyce przeważnie urządzenia takie dzieli się na zamrażarki i chłodziarki. Chłodziarki mają możliwość ustawienia zakresu temperatur od zera do kilku stopni, przez co żywność nie zamrozi się, a równocześnie przy niskiej temperaturze nie powinna się psuć. (Izolacja natryskowa) Za to zamrażarki dają możliwość uzyskania temperatury nawet do minus kilkudziesięciu stopni, tym sposobem pozwalając na przechowywanie żywności w stanie głębokiego zamrożenia. Wiele firm decyduje się także na wykonanie dużych chłodni w różnych budynkach, przykładowo to będą najróżniejsze firmy dystrybucyjne czy producenci rozmaitej żywności. Przy tego typu obiektach bardzo istotne są dobre izolacje instalacji chłodniczych i odpowiednie wykonanie budynku, dzięki temu cały obiekt posiadał będzie należyte parametry energetyczne.

Tags: żywność, ludzie, odparowanie